Vanilj- och hjortronpaj - Guds dessert!

Fick det lite knepigt häromdagen när jag skulle fixa efterrätt till tjejgänget. Jag äter glutenfritt och laktosfritt, en annan är vegan, den tredje är nöt-, mandel- och äggallergiker :) Hejhopp vad kan man skapa då? Joo sörni, denna underbara paj. Går inte att tycka illa om.
 
VIll du inte ha den glutenfri? - Gör en vanlig pajdeg för söta pajer
VIll du inte ha den vegansk? - Ta vanlig grädde
Vill du sluta vara skeptis till veganskt?Glutenfritt? etc? Bara prova !
 
Pajdeg
2 dl Havremjöl
1 dl Potatismjöl
1/2 dl Bovetemjöl
2 msk sötning (stevia, socker, kokossocker etc.)
2 tsk Fiberhusk
100 g mjökfritt smör/margarin
1 msk vatten
 
Blanda alla torra ingredienser. Nagga ihop med rumstempurerat margarin och vatten. Låt stå svalt - minst 30 min.
 
Vaniljfyllning
2,5 dl Sojagrädde
1/2 dl Sojamjölk/Havredryck eller likande
(2 dl grädde och 1 dl mjölk för ickevegansk)
1 dl sötning (se ovan för alt.)
1,5 msk Äkta vaniljsocker alt en vaniljstång (frön och stång)
3 msk Potatismjöl/Maizena
 
Rör samman allt. Låt sjuda ihop till en tjockare kräm. Låt svalna
 
Övrigt
Hjortronsylt (alt annan sylt)
 
 
Tryck ut pajdegen i portionsformar (räcker till 4-6 st beroende på storlek). Nagga och förgrädda i 12 min på 175 grader.
Lägg i en klick med hjortronsylt i botten och häll på vaniljkrämen. Bränn av i ugnen. (grillfunktionen i ca 8 min). Låt svalna en aning innan servering. Nujuut!!!
 
 
 

Kommentera här: