Vegansk 3-rätters - Halv 8 med Betsek

Igår drog halv 8 hos Betsek igång. Jag och min rumskamrat fick förmnen att träffa 4 st utbytesstudenter som cokså anmält sig till detta evenmang. Då jag är allergisk och en av deltagarna var vegan, fick vi tänkta lite grann. Vi ville även bjuda på typisk svensk mat då alla var utbytesstudenter.
 
Vi kom fram till följande meny:
S*illsallad med rostad kavring
Bön ala Linndström med stuvade morötter
Paj med mandelkräm, Flädergrädde och Jordgubbar
 
Förrätten och efterrätten kommer jag absolut göra igen.
 
Förrättf
Vegansk sillsallad med rostad kavring
 
Glutenfritt Kavring - Veganskt
5 dl Havregurt +  några skvättar vinäger
3/4 dl Sirap - helst mörk, funkar med ljus
1 msk Fiberhusk
3/4 dl Pofiber
2 dl Havregryn
2 dl Bovetemjöl
1 dl Maizena
2 dl Rismjöl
2 tsk Brödkryddor
1 tsk Salt
1 1/2 tsk Bikarbonat
 
Blanda alla blöta ingredienser i en bunke, alla torra i en annnan innan de blandas samman.
Lägg degen i en klädd brödform.
Grädda i ca 60 min på 175 grader.
Låt svalna under bakduk och pensla ev. med havremjölk.
 
Vegansk sill
1 Aburgine
1 dl Ättika (12%)
2 dl Socker
3 dl vatten
10 st Kryddpepparkorn
3 st Lagerblad
1 Morot
 
Koka upp ättika, socker och vatten med kryddor. Tillsätt 1/4 månar av aburgine samt skivad morot, ca 1/2 cm tjocka. Koka upp. Låt sedan stå i kyl minst 1 dygn.
 
Vegansk Majonäs
3/4 dl Kikärtsspad
2 dl Rapsolja
Senap
Vinäger
Salt
Vitpeppar
 
Blanda spad med kryddor, vinäger och senap. Mixa sedan med en stavmixer lugnt medan rapsoljan droppvis tillsätts. 
 
Sillsallad
2 dl Majonäs
1 dl Havre fraiche
1 ask Dill
Inlagd aburgine
1/2 Pressad citron
Salt
Vitpeppar
 
Blanda samman allt i en bunke. Låt stå och dra lite
 
Rostad Kavring
Smula 300 g kavring och rosta i en het panna med ca 50 g mjölkfritt margarin.
 
Lägg sillsalladen i glas och toppa med den krispiga kavringen.
 
Huvudrätt
Bön ala Lindström
3 burkar Kidney Bönor 
1 burk Kikärtor
3 dl Havremjöl
2 dl Hackade Inlagda röbetor
2 st Saltgurkor/ Inlagd gurka
3 msk Kapris
2 msk Rödbetslag
Salt 
Peppar
Rapsolja
 
Mika bönor. Rör ned havremjöl, havkade inlagda rödbeter och hackade saltgurkor. Tillästt även kapirs, rödbetsspad och kryddor. Forma till biffar och stek i rikligt med rapsolja
 
Efterrätt (typ asgod!)
2 dl Havremjöl
1 dl glutenfritt valfritt mjöl
150 g Rumstempurerat mjölkfritt margarin
2 msk socker
 
Mandelkräm
250 g Mandelmassa
50 g Mjökfritt Margarin
1/2 dl Sojagrädde
 
Flädergrädde
2 1/2 dl Sojagrädde
1/2 dl Koncentrerad Flädersaft
 
1 l Jordgubbar
 
Nyp ihop pajdegen och tryck ut i en form med löstagbar kant alt i en pajform. Låt stå i kylen minst 30 min. Grädda sedan på 175 grader i 20 min eller tills den fått färg. Låt svalna.
 
Mixa alla ingredienser till mandelkrämen. Vispa sojagrädden och rör ned flädersaften ordentligt. Skiva jordgubbar.
 
Bred ut mandelkrämen i den gräddade pajdegen. Toppa med grädde och jordgubbar. Servera och njut!