"Sanningen (som är falskt) om kolhydrater" - Dokumentär på Svt

Svt har sänt en dokumentär kring kolhydrater. Den ska utbilda folk i kolhydrater. 
 
Men jag vill börja med några enkla statements innan:
1. Kolhydrater är inte bara socker
2. Kolhydrater är inte det enda som är kalorier
3. En macka får inte färre kalorier om du fryser den och sedan rostar...
 
Jag blir mörkrädd när en person som säger sig vara läkare sprider denna information till det outbildade folket. Jag blir rädd när SVT köper in denna dokumentär och visar den för det svenska folket. 
 
Kolhydrater har länge haft dålgit ryckte och saknar man kunskap till kolhydrater lär denna dokumentär inte bidra med något.
 
I dokumentärern visas kolhydrater i form av sockerbitar. En chokladmuffins ser då ut att inehålla mindre socker än både ris och potatis. Ja om kolhydrater förväxlas med socker kanske det blir bilden när en portion kolhydrater i bakpotatis jämförs med kolhydrater i en chokladmuffins. 
 
400 g potatis innehåller runt 60 g kolhydrater och där med 4 g socker. En chokladmuffins a 100 g innehåller 44 g kolhydrater och 30 g socker.  I dokumentärern visas alltså en bakpotatis brevid en muffins. Kolhydraterna visas i form av sockerbitar... 
 
Fundera. Läsa på. Lita inte på det du ser. Ät potatis och ris. Lyssna på denna podd:
https://tyngre.se/podcast/svenska-folket-luras-pa-sanningen-om-kolhydrater/?fbclid=IwAR1UZO5psc--ikEaiX37EYznOaLUnKt34jkKw9YURzSxvXALiNmH9iqXTG0
 
 
Kram
 
 
 
1 Inte nöjd med dig!:

skriven

Ursäkta mig men sen när var du så dåligt uppdaterad på livet och predikar propaganda när du inte ens själv verkar ha gått igenom dokumentären? Från livsmedelsverket "Det mesta av kolhydraterna bryts ner i kroppen till sockerarten glukos, som behövs som energi till cellerna. Glukos lagras i levern och musklerna i form av glykogen som fungerar som energireserv. Hjärnan använder glukos som bränsle och behöver ungefär 100 gram glukos om dagen." "Kolhydrater är en grupp näringsämnen och ett gemensamt namn för sockerarter (sackarider) såväl enstaka sockermolekyler (monosackarider) som sockermolekyler sammankopplade i kedjor (polysackarider). Polysackarider inkluderar disackarider som består av två sockermolekyler, men även sockermolekyler i långa kedjor till exempel stärkelse och sockerhaltiga kostfiber." Kolhydrats-atom "Kolhydrater spjälkas i mun, mage och tarmar främst till glukos, som är den kolhydrat som är enklast för de flesta djur att använda som energikälla. Glukos kan sparas genom att omvandlas till glykogen och förbränns genom främst glykolys och citronsyracykeln." Matspjälkning som de till och med berättar att stärkelse bryts ner till glukos "Glukos (glykos, druvsocker, dextros) är en enkel sockerart (monosackarid) med formeln C6H12O6. "Glykos" förekommer också som handelsnamn på glukossirap, som innehåller glukos men även maltos och andra sockerarter." Vad glukos är. "Vetenskapen visar tydligt att det är viktigt för hälsan att välja rätt sorts kolhydrater. Fullkornsvarianter av bröd, pasta och flingor, och fiberrik mat som grönsaker, frukt och baljväxter har en skyddande effekt mot cancer, hjärt- och kärlsjukdomar och typ-2 diabetes. De hjälper också till att hålla en lagom kroppsvikt. Därför bör de kolhydrater man äter i första hand komma från sådana livsmedel." Livsmedelsverket. Dokumentären pratade om detta med. "Siktat spannmål som man gör vitt bröd och vanlig pasta av, innehåller mindre vitaminer och mineraler än fullkornsmjöl. Att äta mycket mat baserad på siktat mjöl, sockerrik mat och dryck kan göra det svårare att hålla vikten." Livsmedelsverket. "Långsamma kolhydraterna är de bästa kolhydraterna. De håller ditt blodsocker på en jämn nivå och gör att du är mätt längre. Det minskar också risken för hungerattacker och sug efter sötsaker.

Exempel på långsamma kolhydrater är bröd som innehåller hela korn och frön, quinoa, fullkornsbulgur, fullkornsris, råris och fullkornspasta." Saker som dokumentären faktist rekommenderar, precis som livsmedelsverket rekommenderar. "Livsmedel som påverkar blodsockret mycket snabbt är sådana som innehåller mycket socker som exempelvis läsk, saft, godis, bakverk, vitt bröd, potatismos, pommes frites, snabbmakaroner och couscous.

Snabba kolhydrater kommer ut i blodet snabbt, men tar också slut snabbt. Detta leder till att du efter en kort tid måste fylla på med nya kolhydrater. Snabba kolhydrater ger dig alltså sötsug." Dokumentären inte rekommenderar och som livsmedelsverket rekommenderar att undvika/minska om man vill vara hälsosam och lättare hålla sin kost. Dokumentären rekommenderade bara att ta bort mer kolhydrater till folk som har typ 2 diabetes och som det visar sig så har det hjälpt dessa människor och till och med räddat deras liv.
Karolinska har gjort studier på att low carb diet hjälpt kvinnor med PCOS (De har högre chans för övervikt, diabetes typ 2 och har annars en viss nivå av insulinresistens) Varför går du inte och strejkar mot karolinska då? Kan du verkligen din kemi?

Kommentera här: